24 lutego 2016

PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W MAŚLANCE I PRZYPRAWACH


Uwielbiam kurczaka marynowanego w maślance lub jogurcie! Tak przygotowane mięso nie jest suche, ale bardzo delikatne.
Kurczaka podałam z makaronem risini z warzywami i kurkumą (przepis).


Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:

  • 7-8 pałeczek kurczaka
  • 250 ml maślanki (lub rzadszego naturalnego jogurtu)
  • 5 małych ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 2 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • płaska łyżeczka papryki w proszku
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • sól
  • mała garść drobno poszatkowanej natki pietruszki
  • makaron risini z kurkumą i warzywami (przepis), opcjonalnie


Wykonanie:


1. W miseczce wymieszaj maślankę z oliwą, czosnkiem, natką i przyprawami.


2. Umyte podudzia zalej marynatą i lekko ją wmasuj w mięso. Włóż do lodówki na 24 godziny.


3. Na drugi dzień przełóż mięso do żaroodpornego naczynia. Marynatę wylej.


4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe mięso będzie przypieczone. W czasie pieczenia co jakiś czas obróć mięso, aby się równomiernie upiekło.


Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. idealne. robiłam już dość dawno w maślance z kuminem, wg Nigelli i wlasnie wczoraj o nich pomyslalam... wyprobuje z kurkumą i chilli :) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudnie, chcę dziś przygotować, mam pytanie marynatę wylewamy do naczynia, w którym będziemy piekli, czy wylewamy, wylewamy ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wylewamy do zlewu :D Przypraw można użyć mniej lub więcej. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Dziękuję, wyszły bardzo smaczne :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny przepis. Sam musze wyprobowac bo wyglada przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń