2 września 2015

PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI KISZONE


Polska stoi kiszonkami, a moimi ulubionymi są zdecydowanie ogórki kiszone. 
Kiszaczki (jak nazywamy je w mojej rodzina) są zdecydowanie łagodniejsze dla naszego organizmu niż ogórki świeże, a i mają bardzo dużo witaminy C. 
Zrobienie ich samodzielnie jest niezwykle proste, a i nie trzeba ich później zagotowywać.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki na zalewę - proporcje:

  • 1 litr wrzącej wody 
  • 2 łyżki soli
Składniki na duży słoik: 

  • 2-3 ząbki czosnku
  • ogórki gruntowe (tyle, ile wejdzie do słoika, mają być ciasno ułożone)
  • 2 baldachy kopru
  • dwa spore kawałki chrzanu, obranego
  • kilka liści wiśni (opcjonalnie) 

Wykonanie: 

1. Rozpuść sól we wrzątku i odstaw wodę do wystudzenia.
2. Na dnie wyparzonych słoików umieść koper, liście wiśni i czosnek.
3. Bardzo dokładnie umyte ogórki ułóż pionowo w słoiki. Mają być bardzo ciasno ułożone, a pomiędzy nimi kawałki chrzanu.
4. Zalej słoiki zimną zalewą.
5. Zakręć słoiki i ułóż w ciemnym miejscu, ale w temp. pokojowej na 2-3 dni.
6. Zanieś słoiki do piwnicy. Będą gotowe po około miesiącu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz