18 września 2015

PROSTE KOTLETY RYBNE Z TUŃCZYKIEM I ZIEMNIAKAMI


W mojej rodzinie w każdy piątek unikamy mięsa, a na obiad najczęściej serwujemy ryby. Dziś zmierzyłam się z koszmarem mojego dzieciństwa, czyli z kotletami rybnymi. Uważam się za osobę nawróconą i będę przygotowywać je częściej!
Dodatek ziemniaków, ziół i przypraw sprawia, że rybny smak jest delikatniejszy.
Myślę, że takie kotlety bardzo zasmakują Waszym pociechom :).

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).





Składniki:

  • 250 gramów tuńczyka z puszki (wybierzcie tego w sosie własnym lub wodzie), zważcie rybę po odlaniu zalewy i po wyjęciu z puszek
  • 450 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, moja była średnio ostra
  • 4 łyżki bardzo drobno poszatkowanego szczypiorku
  • 4 łyżki bardzo drobno poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 50 gramów bułki tartej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

1. Papryczkę pokrój drobniutko i przełóż ją do miski razem ze szczypiorkiem i natką. Jeżeli nie chcesz użyć chili, to zamień ją na 1/4 czerwonej papryki.


2. Wymieszaj tuńczyka z ziołami, chili, czosnkiem i przyprawami. Wstaw na pół godziny do lodówki.


3. Ugnieć ziemniaki (łatwiej jest to zrobić, gdy są gorące). Nie muszą być bardzo gładkie, nawet dobrze, jak pozostaną w nich niewielkie nieugniecione kawałki.
4. Zimne ziemniaki, jajko i bułkę tartą dodaj do miski z tuńczykiem.


5. Wymieszaj dokładnie.


6. Uformuj z masy około 10-12 kotletów.


7. Postaraj się, aby kotlety były równej wielkości.


8. Smaż po obu stronach i bokach. Gotowe kotleciki będą zarumienione.


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie...musiały być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę jutro robić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowite wyszły! Dziękuję za przepisik!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis. Moim dzieciom bardzo smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń