19 września 2015

MA'AMOUL CIASTECZKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI (bez jajek)


Ma'amoul (maamoul) to bardzo popularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia.
Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym.

Poniżej przedstawiam przepis na wersję z orzechami włoskimi i cynamonem.

Przepis na maamoul z pistacjami, kardamonem i wodą różaną.

Do nadania kształtu ciastkom użyłam tradycyjnych foremek, ale jeżeli ich nie macie to możecie uformować z ciasta kulki, a następnie zrobić na nich dowolne wzorki widelcem.
Wczoraj sprawdziłam i  podobne foremki są dostępne na Allegro.


Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki na ciasto:




  • 200 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów kaszy manny (drobnej semoliny)
  • 50 gramów skrobi kukurydzianej
  • 150-170 gramów miękkiego masła
  • 60 gramów cukru pudru
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (lub 2 łyżki soku pomarańczowego albo 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej)

Składniki na farsz:

  • około 200 gramów orzechów włoskich (waga bez skorupek!)
  • 1-1 i 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 25 gramów miękkiego masła
  • 50 gramów cukru

Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto ze wszystkich podanych składników. Na początku dodaj do niego 150 gramów masła, a jeżeli ciasto będzie ciut za suche, to dodaj więcej masła. Masa ma być plastyczna.


2. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
3. W międzyczasie zmiel orzechy razem z cukrem na mąkę. 
4. Dodaj do nich cynamon i masło. Po wymieszaniu powstanie aromatyczna pasta.


5. Zrób kulkę z kawałka ciasta, a potem ją rozpłaszcz.
6. Ułóż na środku placka niewielką ilość masy orzechowej i ponownie zrób z ciasta kulkę.


7. Włóż kulę do oprószonej mąką foremki. Wciśnij ciasto i wyjmij gotowe ciastko.


8. Połóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie natłuszczałam go).
9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
10. Zimne ciastka oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Ale śliczne ciasteczka, zdjęcie piękne))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham to zagladac co dzień .Wiele przepisów zrobiłam tu na amerykańskiej ziemi dla polskiej rodziny .ale wiele zaniosłam do amerykanskch domow na rozne imprezy .Nasi przyjaciele Siuksowie pokochali pieczen bawarska i ciasteczka ziarenka kawy sa cuuuuuuuuuudowne.Pozdrawiam mame i corke kocham Was

    OdpowiedzUsuń
  3. Podkradam ten przepis, bo ciasteczka wyglądają pięknie;) a że są pyszne to nie wątpię;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne te zdjęcia i ciasteczka. bajeczne. Zakochałam się jednak w ..... w foremkach! Gdzie je mozna kupić.Na alegro niestety nie, sprawdzałam :( Gratuluję bloga, uwielbiam Wasze zdjęcia i przepisy, od razu jest mi lepiej na duszy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy zrobić je w postaci kulek, a potem udekorować widelcem :)

      Dzisiaj znalazłam foremki www.ebay.co.uk http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xmaamoul.TRS0&_nkw=maamoul&_sacat=0

      Na allegro jest jedna drewniana.

      Usuń
    2. Bardzo dziękujemy za cieplutkie słowa <3

      Usuń
  5. Czy można pominąć mąkę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest różnica pomiędzy mąką a skrobią kukurydzianą. W przepisie chodzi o skrobię i można ją zamienić na mąkę ziemniaczaną. Skrobia nadaje ciekawej tekstury, ale jeżeli Pani jej nie ma, to można ją zamienić na dodatkową mąkę pszenną.

      Usuń