1 maja 2015

WANILIOWA BABKA Z NUTELLĄ


Z okazji majówki upiekłyśmy z Mamą bardzo prostą babkę z pysznymi warstwami słodkiej Nutelli. 
Polecamy :)

Przepis krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 225 gramów masła w temp. pokojowej
  • 180 gramów cukru
  • 215 gramów mąki
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 250 gramów Nutelli

Wykonanie:

1. Roztrzep jajka z esencją waniliową.



2. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.


3. Stopniowo dodawaj jajka do masła i delikatnie ucieraj na najmniejszych obrotach.


4. Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia.


5. Podziel mąkę na 4 części i dodawaj ją do ciasta miksując na najmniejszych obrotach.


6. W kąpieli wodnej rozpuść nutellę. Nie ma się zagrzać, ale tylko rozrzedzić. 


7. Keksówkę (24x12 cm) posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
8. 1/3 ciasta wlej do formy, na to wyłóż połowę kremu czekoladowego, następnie zalej go kolejną częścią ciasta, na którą wyłóż resztę kremu. Rozsmaruj na wierzchu ostatnią 1/3 ciasta.


9. Piecz około 65 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Jeśli ciasto zbytnio się przypieka, to można wierzch przykryć folią aluminiową.
10. Krój po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego :)

Przepis zaadaptowany z amerykańskiej książki "Cake Keeper Cakes" Lauren Chattman. Wprowadziłam mniejszą ilość cukru i kremu czekoladowego.

7 komentarzy:

  1. chętnie skorzystam z tego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety, jak widzę Nutellę, to od razu ślinka mi cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :). Może i sama spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojjj z Nutellą to musi być pyszna :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś ciasto dyniowe z nutellą więc wyobrażam sobie jak ta babka musi obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, wspaniałe jest to ciasto! *.*
    Prezentuje się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pewnie pyszna, zapiszę i kiedyś u mnie zagości, bowiem ogromnym łasuchem jestem!!!!!

    OdpowiedzUsuń