1 kwietnia 2015

WIELKANOCNE JAJKA NA TWARDO Z SOSEM TATARSKIM


Jajka w sosie tatarskim to jedno z moich ulubionych dań wielkanocnych. Pikantno-kwaśny sos pasuje idealnie do jajek. Normalnie pycha!

Przepis na różowe jajka znajdziecie: tutaj :).

Przepis krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki*:

  • średni słoik majonezu (około 400 ml)
  • kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • około 10 małych marynowanych pieczarek
  • 2-3 średnie ogórki kwaszone/kiszone (mogą też być konserwowe)
  • garstka rzeżuchy lub koperku
  • łyżka musztardy (najbardziej lubię Dijon)
  • pieprz
  • jajka ugotowane na twardo
*niektórzy używają jeszcze tartego chrzanu, ale ja za nim nie przepadam



Wykonanie:

1. Pokrój drobniutko pieczarki i rzeżuchę(u mnie rukwia wodna).


2. Pokrój na malutką kostkę ogórki.


3. Przełóż do miski majonez, śmietanę, pieczarki, ogórki i rzeżuchę.


4. Dopraw sos musztardą.


5. Dodaj pieprz (ewentualnie też sól, ale według mnie nie jest to konieczne).


6. Wyłóż sos na talerz i ułóż na nim jajka. Dowolnie udekoruj.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz