28 lutego 2015

MUFFINY Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ


Muffiny z jagodami są zdecydowanie moim ulubionym rodzajem tego wypieku. Przepis, który Wam przedstawiam jest bardzo szybki i prosty (w godzinę przygotujecie i upieczecie babeczki). 
Jagody można zastąpić, np. brzoskwiniami, malinami czy bakaliami. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki na około 9 dużych muffinek:

  • około 1,75-2 szklanek mąki pszennej
  • 4 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18% (mniej więcej 1/4 szklanki)
  • 1/4 szklanki pełnego mleka
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody (może być ciut mniej)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej lub skórka z 1 cytryny
  • jagody lub borówki  (tak około 1 szklanki)


Składniki na kruszonkę:

  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 łyżka cukru
  • zimne masło, tak około 1-2 łyżek



Wykonanie:

1. Zrób kruszonkę z wszystkich podanych składników.
2. Zmiksuj ze sobą olej, jajka, mleko, śmietanę, cukier, esencję waniliową. Nie miksuj długo, chodzi tylko o dobre połączenie się składników. Zamiast miksera można użyć trzepaczki.
3. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia sodą.
4. Za pomocą łyżki wymieszaj suche składniki z mokrymi. Nie mieszaj zbyt dokładnie - w cieście mają pozostać niewielkie grudki. Ciasto ma mieć gęstą, ale wciąż lejącą się konsystencję.


5. Przelej ciasto do papierowych foremek. Wciśnij w ciasto owoce.


6. Posyp wierzch muffinek kruszonką.


7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 25 minut.


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. jakie pyszności zjadłabym jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam mam pytanie jak ustawić piekarnik elektryczny góra dól czy z termoobiegiem te 190?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Środkowa półka, najlepiej jest ustawić na dół i bez termoobiegu :)

      Usuń