13 maja 2014

PIECZONE SZPARAGI Z JAJECZNICĄ NA GRZANCE



Jajka i szparagi to idealny duet smakowy, więc postanowiłam zrobić go sobie dzisiaj  na śniadanie :). Polecam na luźniejsze dni, kiedy nie trzeba nigdzie się spieszyć.
Gotowe kanapki można posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • 2-3 zielone szparagi
  • odrobina oliwy
  • łyżeczka masła
  • 2 kromki ciemnego chleba 
  • sól


Wykonanie:

1. Odetnij zdrewniałą końcówkę szparagów. Przetnij warzywa wzdłuż.
2. Ułóż warzywa w formie, skrop oliwą i posyp solą.


3. Chleb i szparagi piecz razem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a kromki chrupiące.
4. W międzyczasie zrób jajecznicę na maśle z odrobiną soli.
5. Na grzankach ułóż jajka, a na niej szparagi.
6. Podawaj na ciepło.


Smacznego :)

1 komentarz: