11 lutego 2013

TRUFLE PISTACJOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ



Zbliżają się walentynki, więc czas pomyśleć o prezencie dla ukochanej osoby. Takim cudownym podarunkiem są domowe trufle. Pistacjowe, udekorowane białą czekoladą, pistacjami i różą są, nie tylko eleganckim, ale też smacznym dodatkiem do romantycznej kolacji. 

Pistacje należą do afrodyzjaków. Zawierają w sobie bardzo dużo tłuszczu, co wpływa korzystnie na naszą witalność i sprawność. 

W czasie robienia trufli dobrze, żeby w domu było zimno - łatwiej wtedy pracuje się z masą. 


Składniki:


  • 200 gramów białej czekolady
  • łyżka masła 82%
  • 1/4 szklanki pełnego mleka
  • 20 gramów pistacji, obranych ze skórki i zmielonych
  • łyżka wódki (lub likieru pistacjowego)
  • pół łyżeczki esencji pistacjowej (opcjonalnie)
  • 150 gramów białej czekolady (do polania trufli)
  • płatki róży, do dekoracji
  • kilka pistacji, do dekoracji



Wykonanie:

1. Na małym ogniu rozpuść czekoladę (200 gramów) z masłem i mlekiem. 
2. Zdejmij z ognia i dodaj do mikstury pistacje, alkohol, esencję. Wymieszaj i przelej do miseczki. Odstaw do ostudzenia. 
3. Zimną masę wymieszaj i wstaw do lodówki (miskę przykryj folią spożywczą). 
4. Kiedy masa zastygnie (u mnie trwało to około 2 godzin), uformuj z niej kulki. 
5. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Gorącą odstaw do ostygnięcia do temp. ciała (po zanurzeniu palca w czekoladzie nie poczujesz gorąca). 
6. We wciąż płynnej czekoladzie maczaj kulki. Odstaw je na kratkę kuchenną, aby nadmiar czekolady ściekł. 
7. Udekoruj trufle płatkami róży i pokrojonymi pistacjami. 
8. Trufle przechowuj w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. 

Smacznego :)

  Walentynki 2013 - czym to się je? 

20 komentarzy:

  1. Wszystko to, co lubię w jednej pysznej trufelce, cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To takie mocno wykwintne trufle z tego co widzę, ale wyglądają niesamowicie smakowicie

      Usuń
  2. Wspaniały przepis. Wszystko co uwielbia mój Mąż w jednej trufli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ piękne !!!
    Nie dość że piękne, smaczne i jeszcze zrobienie tych pięknych trufli jest mało pracochłonne !!!
    Zaraz idę robić, tylko muszę tą ukochaną osobę wysłać po składniki :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis!!!!!! Ale mój na białkowej diecie i co mam zrobić!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. proooszę, daj chociaż jedną *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm... pralinki i to jeszcze z białej czekolady :D:D chętnie się skuszę ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. beautiful truffles, .... I think ,I have found inspiration :)...śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Absolutnie powalające... Uwielbiam trufle.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygladaja pieknie. tak sie zastanawiam czy zamiast bilaej czekolady ciemna by pasowala? albo wogole czekolady w masie? jestem cukrzykiem a fajnie byloby by sobie takie cudo zjesc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Ewelino, myślę, że spokojnie możesz zamienić białą czekoladę na ciemną. Dodałabym trochę ksylitolu, aby trufelki były słodsze. Zamiast czekolady na wierzchu możesz obtoczyć kulki w kakao (od razu po uformowaniu kulki). To nie będą te same trufelki, ale niestety zdrowie ważniejsze. Ja również choruję i też nie mogę jeść słodyczy, więc łączę się w bólu :). Pozdrowienia!

      Usuń
  10. bardzo eleganckie!Dziękujemy za zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam biala czekolade! Bardzo sobie zycze cos takiego na Walentynki! To moze za rok???... ;):)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji! I do zobaczenia juz za rok! ;)
    Kasia

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pytanko. Ile trufelek wyszlo Ci z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie bardzo pamiętam, ale około 15 chyba. Wszystko zależy od ich rozmiaru :). Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. mam pytanie, jakich pistacji użyłaś? solonych czy niesolonych? :)
    te drugie troszkę ciężko dostępne :)

    OdpowiedzUsuń