24 lutego 2013

TRADYCYJNY KRUPNIK Z PĘCZAKIEM


Jedna z ulubionych zup mojej rodziny. Kaszę pęczak można zamienić na drobną kaszę jęczmienną (około 100 gramów).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • mały seler
  • mały por
  • około 10-12 łyżek pęczaku
  • 2,5-3 litra wody lub bulionu (we wrzątku rozpuszczam bulionetkę)
  • około 4 suszonych grzybów namoczonych we wrzątku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki, do podania


Wykonanie:

1. Grzyby zalej wrzącą wodą i odstaw na około godzinę. Następnie je umyj i pokrój w paseczki.
2. Kaszę przepłucz i osącz na sicie.
3. Warzywa obierz, umyj i pokrój w plasterki lub kosteczkę (według uznania).
4. Mięso,  grzyby, kaszę i warzywa (oprócz ziemniaków) zalej wodą i gotuj na niewielkim gazie. Kiedy mięso będzie prawie ugotowane dodaj do zupy ziemniaki. Gotuj do miękkości warzyw i mięsa.
5. Dopraw zupę solą i pieprzem (według swojego smaku).
6. Wyjmij mięso z zupy i oddziel go od kości. Pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
7. Podawaj zupę gorącą i posypaną poszatkowaną natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. Ładne zdjęcie i smakowita zupka.
    U mnie też bardzo chętnie jemy tę zupę. Czeka nawet grzecznie w kolejce do wstawienia na bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie podana zupka zawsze smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Ania Szczurek przysłała swoją wersję mojego krupniku z pęczakiem: zupa jest bez grzybów, ale za to z kalafiorem :).

    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1zdjcie014.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń