12 lutego 2013

CIASTECZKA PISTACJOWO-KARDAMONOWE



Dodatek mąki ryżowej powoduje, że ciasteczka stają się bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach; nie są zbyt słodkie, a dodatek pistacji i kardamonu sprawia, że są oryginalne w smaku.  

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Inspirowałam się przepisem Yotama Ottolenghi

Składniki:

  • 8 ziaren kardamonu
  • 200 gramów masła
  • 25 gramów ryżu, zmielonego na mąkę
  • 240 gramów mąki
  • 40 gramów cukru pudru
  • 60 gramów pistacji w łupinkach
  • 1 duże żółtko
  • 2 łyżki cukru waniliowego (opcjonalnie)



Wykonanie:

1. W moździerzu rozetrzyj ziarenka kardamonu na mąkę (wcześniej usuń z nich skórkę). 
2. Zagnieć ciasto z masła, mąki, ryżu, kardamonu, soli, cukru pudru i żółtka. 
3. Uformuj ciasto na kształt dużego cygara. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 
4. W międzyczasie oddziel łupinki od pistacji - pokrój je na mniejsze kawałki lub zmiel na grubszą mąkę. 
5. Rozsyp orzechy na stolnicy i roluj na nich ciasto, aby wszystkie orzechy się w nie powbijały. 
6. Pokrój ciasto na krążki. Można je posypać cukrem z prawdziwą wanilią. 
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 20 minut. 

Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Przepyszne, egzotyczne smaki ! Wspaniałe do kawki !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale świetnie wyglądają, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kardamon i pistacje to cos co napewno by mi smakowalo... yum!!

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie śliczne zdjęcia!
    ach, a ciasteczka porywam. są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciasteczka! i śliczne zdjecia, takie wiosenne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę to spróbować, zdjęcia super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, mam pytanie ile tak orientacyjnie powinnam dać kardamonu mielonego?, 8 ziaren to około jednej łyżeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm dałabym chyba pół płaskiej łyżeczki...ciastka piekłam tak dawno, że nie mogę sobie przypomnieć ile tego kardamonu dokładnie było.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź, pozdrawiam!! :)

      Usuń