2 stycznia 2013

TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE


Kotlety mielone to jedno z ulubionych naszych dań. Poniżej przedstawiam podstawowy przepis, który pozwoli na przygotowanie wielu obiadów. Z mięsnej masy można uformować malutkie pulpety, które sprawdzą się idealnie w pomidorowym sosie do makaronu. Można też przygotować kotlety, nadziane usmażonymi pieczarkami (takie, jak widać na powyższym zdjęciu). Wystarczy usmażyć pieczarki z pieprzem, cebulą i odrobiną soli. Z mięsnej masy uformuj mały okrąg, na którego środek nałóż łyżkę grzybowego farszu. Uformuj kotlet i obtocz w bułce tartej. W moim domu kotlety podajemy z sosem czosnkowym: PRZEPIS

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego (z reguły robię kotlety tylko na wieprzowinie)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku, dobrze odsączona
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • bułka tarta


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki (oprócz bułki tartej) przełóż do miski i ugniataj na gładką masę. 
2. Z mięsnej masy uformuj małe kotlety i obtocz je w bułce tartej.
3. Kotlety smaż z każdej strony na małym ogniu.
4. Podawaj na ciepło.   



9 komentarzy:

  1. pyszności, tez uwielbiam takie kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  2. już za nimi tęsknię po tych świąteczno-noworocznych rarytasach :p
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz lubię taki obiad, ale gdy byłam dzieckiem uciekłam na samą wzmiankę o takich kotletach;) Spełnienia marzeń i zdrowia w 2013 roku dla Ciebie i Twojej Rodziny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka! własnie tak robię ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. DZIŚ ZROBIE JE NA OBIAD. MOJE DZIECI JE UWIELBIAJĄ:) JA ZRESZTĄ TAKŻE:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś robiłam wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie proste do zrobienia a takie smaczne:-)
    Ewelina z Gdańska:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, dzisiaj robiłam:)

    OdpowiedzUsuń