5 lutego 2012

MSEMEN Z KURCZAKIEM


Gotowała dla Was Ewcia :)

Słowo od mojej mamy: "Idźcie do kuchni i gotujcie! Idealne danie na mroźną zimę. Niestety dość tłuste i wciągające"

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Przepis znaleziony na stronie SousouKitchen

Składniki:


  • 150 gramów vermicelli 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula, poszatkowana
  • 300 gramów piersi z kurczaka, pokrojonej na drobne kawałki
  • 150 gramów pieczarek, obrane ze skórki i pokrojone
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • około 10 pokrojonych na plasterki zielonych oliwek
  • 400 gramów semoliny
  • 200 gramów mąki
  • roztopione masło z oliwą (do posmarowania bułeczek)


Wykonanie:

1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. Ugotowane vermicelli odcedź i pokrój na drobne kawałki.
3. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę.
4. Dodaj piersi z kurczaka do smażącej się cebuli.
5. Dodaj do kurczaka pieczarki.
6. Dopraw farsz solą, pieprzem, słodką papryką, imbirem. Smaż dopóki kurczak nie będzie złotawy.
7. Dodaj do farszu vermicelli. Mieszaj i smaż.
8. Dodaj oliwki.
9. Gotowy farsz powinien być suchy, tzn. cała woda powinna być odparowana.
10. Do miski dodaj mąkę i semolinę. Zamieszaj i dodaj sól (do smaku).
11. Wlej do suchych składników około pół szklanki wody. Ugniataj ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny, więc prawdopodobnie będzie trzeba dodać jeszcze trochę wody. Róbcie to stopniowo, żeby nie było za dużo płynu.
12. Podziel ciasto na około 12 - 16 bułeczek. Każdą z nich ułóż na posmarowanej oliwą blasze. Posmaruj z wierzchu oliwą połączoną z roztopionym masłem.
13. Odstaw bułeczki na około 10 minut w ciepłe miejsce.
14. Na natłuszczonej misie (wspomniane wcześniej masło i oliwa) rozpłaszcz jedną porcję ciasta na kształt naleśnika.


15. Na środku "naleśnika" połóż około 2 łyżek farszu. Zwiń na kształt paczuszki.



16. Ułóż msemeny na blasze do pieczenia. Lekko spłaszcz. Posmaruj masłem z oliwą i posyp delikatnie semoliną. 



17. Piecz w 180 aż bułeczki nabiorą złotawo-brązowego koloru.
18. Upieczone owińcie na chwilę w papierowy ręczniczek, aby msemen był mniej tłsty.




5 komentarzy:

  1. bardzo smakowite danie na dzisiejszą pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tłuste i wciągające to ja rozumiem na te mrozy jak teraz :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażynko i Arven dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności. Mniam, mniam :). Do obiadu jeszcze tak daleko. Zgłodniałam i to solidnie :). Ciekawy pomysł, jeszcze takich pyszności nie kosztowałam, poproszę więc spory kawałek :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gustko, jeżeli masz ochotę i czas, to wsiadaj w samolot ;)

      Usuń