14 stycznia 2012

TORTA DE TRES LECHES (Polish & English)


Zapraszam na słodką ucztę :). Przenosimy się dzisiaj do Ameryki Południowej. 
Torta de tres leches to ciasto, które chciałam upiec może od roku. Ciągle coś stawało mi na drodze albo zwyczajnie o nim zapominałam. 
W związku z akcją Ciasta Świata w końcu nadarzyła się okazja, żeby je upiec. 
Ciasto de tres leches znaczy "3 mleka". Jeżeli chodzi o strukturę, to bardzo przypomina pieczony przeze mnie parę dni temu Malvapoeding
Do końca nie wiadomo kto to ciasto wymyślił. Większość krajów Ameryki Łacińskiej uważa je za swoje -tradycyjne. 
Na ogół mówi się, że powstało w Meksyku albo w Nikaragui. 

W smaku jest waniliowe, mocno wilgotne. Prawdopodobnie będę je piec ponownie. 
Tradycyjnie podaje się je z bitą śmietaną. Zrobiłam małe odstępstwo i podałam z pysznym gęstym sosem owocowym. 

Przepis zaadoptowałam z książki "Warm bread and honey cake" autorstwa Gaitri Pagrach-Chandra.  

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 





Ciasto powinno być pieczone w kwadratowym naczyniu o 20 cm bokach. Niestety ja takiego nie mam, więc piekłam w dość dużym prostokątnym naczyniu na zapiekanki. Przez to moje ciasto nie jest zbyt wysokie.

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 gramów cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 150 gramów mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego i schłodzonego masła
  • 3 łyżki mleka


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Natłuść i posyp kaszą manną naczynie żaroodporne. 
3. Używając miksera ubij jajka z cukrem i wanilią. Gotowe jajka będą puszyste i zmienią kolor na jasnokremowy. 
4. Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. 
5. Za pomocą łyżki delikatnie wmieszaj suche produkty w masę. 
6. W dalszym ciągu delikatnie mieszając dodaj masło i mleko do masy. 
7. Wylej masę do naczynia. Wyrównaj wierzch. 
8. Piecz około 25 minut. W przypadku tego ciasta można je piec odrobinę dłużej. Będzie lepsze w smaku. Nie trzeba się bać, że będzie za suche, ponieważ będzie moczone w mleku. 


Składniki na mleczną miksturę:

  • 200 gramów skondensowanego mleka słodzonego
  • 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 150 ml pełnego mleka
  • 100 ml kremówki


Wykonanie:

1. W trakcie pieczenia ciasta połącz ze sobą wszystkie składniki. 
2. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i nakłuj w kilku miejscach patyczkiem. 
3. Polej gorące ciasto mleczną miksturą. Najlepiej zrobić to w dwóch podejściach. Niech nie przeraża Was ilość płynu. Ciasto wszystko wchłonie. 
4. Włóż ciasto do lodówki. Wyjmij z lodówki przed podaniem. 
5. Podawaj ze słodzoną bitą śmietaną lub sosem owocowym. 



Three - Milk Cake (Adapted from "Warm bread and honey cake" by Gaitri Pagrach-Chandra)

Ingredients for cake:

3 eggs
150 g caster sugar
1 tsp vanilla
150 g flour
1 tsp baking powder
pinch of salt
2 tbsp melted and cooled butter
3 tbsp milk
1 tsp vanilla extract

1. Preheat the oven to 180C/350F. Grease oven proof dish (for example pyrex) with butter and dust it with semolina. 
2. Use an electric mixer to whisk the eggs, caster sugar and vanilla extract until thick and pale. 
3. Sift the flour, baking powder and salt together, then fold into the mixture. 
4. Next, gently but throughly mix in the milk and butter. 
5. Scrape the batter into dish and level the top.
6. Bake for about 25 minutes, or until golden.

Ingredients for milk mixture:

200 g condensed milk
150 g evaporated milk
150 g whole milk 
100 g double cream

1. While the cake is baking, combine all milk mixture ingredients and set aside. 
2. Prick severy holes in the very hot cake. 
3. Slowly pour the milk mixture over very warm cake. Do this in two batches. Don't worry, the cake will soak liquid all up. 
4. Chill until ready to serve. 
5. Serve in squares at room temperature with sweetened whipped cream or fruit souse. 


 Ciasta Świata

6 komentarzy:

  1. przymierzam sie do tego ciasta juz dosc dlugo, ale teraz to juz zrobie na pewno:) wyglada tak pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję:) czy to sztućce deserowe z Portmeirion? Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  3. witam,
    bardzo pyszny przepis,chcę go zrobić,ale mam pytanie i może wyda się głupie, ale jak przeliczyć gramy na mililitry, dot.mlecznej mikstury,
    dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ago i Kasiu :) Kasiu nie wiem czy to z tej firmy, nie było nic napisane na pudełku, więc wątpię.

      Do Anonimowej :) Mogę pomóc tylko w przypadku zwykłego mleka. Otóż waży ono mniej więcej tyle, ile woda, więc 150 gramów pełnego mleka to będzie około 150 ml.

      Usuń
  4. A jakby podwoić ilość składników na ciasto i upiec w naczyniu na zapieknkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Swoje piekłam w ciut za dużym naczyniu do zapiekanek. Gdyby podwoić ilość składników ciasto będzie wyższe :). Pamiętaj o dłuższym pieczeniu :)

      Usuń