22 stycznia 2012

TORT RÓŻANO-WIŚNIOWY. Na Walentynki.


For English please scroll down :)




Zbliżają się Walentynki. Nie wiem czy lubię ten dzień. Bywa, że tak. Na pewno to kolejna okazja, aby powiedzieć ukochanej osobie, jak bardzo ją kochamy. 
Uczucia można wyrażać na różne sposoby. Ja Wam proponuję mój ulubiony - kulinarny :). 
Ten mały tort będzie pięknym prezentem dla ukochanego. 
Róża i wanilia to ponoć afrodyzjaki, więc... :)




Przepis na biszkopt znalazłam na Raspberri Cupcakes i zaadoptowałam go do własnych potrzeb.  

Składniki na ciasto:

  • 355 gramów mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 225 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 400 gramów cukru (najlepiej drobno mielonego)
  • około 2 łyżeczek wody różanej (lub esencji)
  • około 2 łyżeczek esencji waniliowej
  • 225 gramów miękkiego masła
  • 4 średnie jajka
  • czerwony barwnik 






Wykonanie:

1. Przygotuj dwie formy do pieczenia o średnicy 18 cm. Natłuść je i posyp semoliną lub bułką tartą lub użyj papieru do pieczenia. 
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
3. Utrzyj masło z cukrem, aż masa będzie puszysta i kremowa. Zrób to na średnich obrotach miksera. 
4. Zmień obroty miksera na najmniejsze. Dodaj do masy jedno jajko. Miksuj, aż dobrze połączy się z ciastem. Dodaj drugie jajko. Ponownie ucieraj chwilę. Zrób tak samo z pozostałymi dwoma jajkami. Powolny proces wprowadzania jajek do masy, zapobiegnie zwarzeniu się masy. 
5. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawaj suche składniki naprzemiennie z mlekiem do masy. 
6. Połowę ciasta przelej do drugiej miski. Dolej do niego wodę różaną i odrobinę czerwonego barwnika (zacznij od paru kropli barwnika). Ciasto ma mieć kolor pastelowego różu. 
7. Do pozostałego ciasta dolej esencję waniliową. 
8. Ciasto piecz przez około pół godziny lub do tak zwanego suchego patyczka. 
9. Upieczone ciasta odstaw do ostudzenia i przekrój na pół, aby powstały 4 blaty. 



Składniki na masę (przepis własny):

  • 400 ml kremówki
  • słoik niskosłodzonego dżemu wiśniowego 
  • 200 gramów białej czekolady
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • woda różana (do smaku)


Wykonanie:

1. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. 
2. Ubij bitą śmietanę z kremówki i cukru pudru. 
3. Wolnym strumieniem, wciąż miksując, wlewaj czekoladę. Na końcu dodaj wodę różaną.
4. Posmaruj płat ciasta dżemem, na dżemie rozsmaruj bitą śmietanę. Przykryj drugim blatem ciasta, ale innego koloru. Czynność powtórz z resztą ciasta i masy. 
5. Pozostałą bitą śmietanę rozsmaruj na bokach i wierzchu ciasta. 
6. Udekoruj tort świeżymi różami. 


Rose and Cherry Valentines Cake 
(recipe for cake adapted from Raspberri Cupcakes, white chocolate ganache is my recipe)

Ingredients for cake:



  • 355g (approx 2 & 2/3 cups) plain flour
  • 1 tbsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 225ml (about 1 cup minus 1 tbsp) milk
  • 2 tsp pure vanilla extract
  • 2 tsp rose water
  • 400g (approx 1 & 2/3 cups) white sugar (I used caster/superfine)
  • 225g (approx 2 sticks) unsalted butter, softened
  • 4 medium eggs
  • Red food colouring 

1. Preheat oven to 180°C (350°F) and grease whatever 18cm (7 inch) round cake tins you have.
2. Line the base of tins with baking paper and grease paper and dust tins with flour. Combine flour, baking powder and salt in a medium bowl and set aside.
3. Using an electric mixer on low speed, beat sugar and butter in a large bowl until blended. Increase speed to high and beat for 2 mins or until pale and creamy.
4. Reduce speed to medium low, add eggs 1 at a time, beating well after each addition.
5. Alternately add flour mix and milk, beginning and ending with flour mixture (I did it by adding 1/4 of of the dry mixture followed by 1/3 of the wet mixture at a time). Beat until smooth, occasionaly scraping bowl with a spatula.
6. Divide mixture evenly into 2 medium bowls. To one batter add rose water and few drops of food colouring. To second batter add vanilla essence.
7. Bake cakes for about 30-40 minutes.
8. Ready cakes leave to cool.
9. Cut cakes in half, so you will have 4 layers.



Ingredients for white chocolate rose ganache:


  • 400 ml double cream
  • 0,5 cup icing sugar
  • 200 g white chocolate
  • rose water (to taste)
  • jar of morello cherries jam


1. In a bain-marie melt chocolate.
2. Beat cream with icing sugar until soft peaks.
3. Add chocolate. Beat until stiff peaks. Add rose water.
4. Spread on one cake jam. Then spread some whipped cream. On cream place second layer of cake. Repeat with the remaining layers.
5. Spread remaining whipped cream on outside of prepared cake. Decorate with fresh roses.
6. Chill for a few hours before serving.


 

12 komentarzy:

  1. Tort wygląda przepięknie,zwłaszcza na tej paterze.
    Tak jak wygląda to pewnie i smakuje!
    No to ktoś się ucieszy : )))

    OdpowiedzUsuń
  2. wracam sobie po weekendzie a tu takie cudo na blogu widzę.... jeszcze nie myślałam o walentynkach, ale nie powiem, pobudzasz wyobraźnię

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny tort! Ja też coś słodkiego na pewno będę robiła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda;) Wymarzony prezent dla drugiej połówki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do walentynek zostanie po nim tylko piękne wspomnienie :) Bardzo elegancki, wygląda naprawdę wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  6. oh, looks so delicious! yummy xxooxx

    personally I would add a little tint of garlic but this ought to taste good too (:

    OdpowiedzUsuń
  7. Heavenly! I'm in love..

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję wszystkim za cudowne komentarze :).

    Thank you for nice comments to all of you...especially to someone who like garlic so much ;)

    OdpowiedzUsuń