13 czerwca 2011

PANINI Z MIELONYM MIĘSEM I WARZYWAMI


Miałam dziś prawdziwą ucztę. Uwielbiam te chrupiące bułeczki pełne pysznego nadzienia. Robi je się wyjątkowo prosto, a smak naprawdę jest interesujący. Do mięsa dodałam kmin rzymski. Jest to dość specyficzna w smaku przyprawa, więc jeśli jej nie lubicie to możecie ten składnik pominąć. Z podanych składników wyszło mi około 10 bułeczek (nie liczyłam, ale było ich sporo).

Przepis ze zdjęciami krok po kroku


Przepis znalazłam tu.


Składniki:

  • 200 gramów mąki
  • 100 gramów semoliny (dostępne w sklepach typu Kuchnie Świata)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • około 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pokrojone drobno cebule
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • sól i pieprz (do farszu)
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • 250 gramów mielonego mięsa (ja dałam wieprzowo-wołowe)
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 pokrojony drobno pomidor
  • 2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki. 




Wykonanie:

1. Mieszamy ze sobą: ciepłą wodę i drożdże, a następnie łączymy płyn z mąką i semoliną. Ugniatamy ciasto.



2. Gotowe ciasto przykrywamy folią plastikową i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. W międzyczasie smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją, aż nabierze złotawego koloru.
4. Kroimy papryki w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Przyprawiamy farsz słodką papryką (pół łyżeczki), solą i pieprzem.



5. Do mięsa dodajemy sól, pieprz, kolejne pół łyżeczki słodkiej papryki, kmin. Dobrze wymieszać.
6. Dodajemy mięso na patelnię (do papryki i cebuli). Smażymy wszystko na średnim ogniu.


7. Na sam koniec dodajemy pomidora i natkę pietruszki. Smażymy dopóki nie wyparuje cała woda z patelni.




8. Wracamy do ciasta. Wyrośnięte wałkujemy na kształt kwadratu.


9. W odstępach wykładamy po łyżce farszu na ciasto.


10. Smarujemy białkiem obrzeża ciasta (wokół farszu).
11. Kroimy ciasto zostawiając około 2 cm ciasta w koło każdego farszu. Zwijamy ciasto - dzięki białku dobrze zlepią się brzegi.




12. Każde panini przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną czystą ściereczką. Przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
13. Po upływie tego czasu wykładamy panini na grilla albo na gładką patelnię i smażymy (bez tłuszczu).


14. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Pyszny obiadek! Chętnie załapałabym się na niego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. co za fajne jedzonko, musi byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako fanka wszystkiego, co zawinięte w chlebek na pewno kiedyś to wypróbuję ;-) Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wygląda obłędnie i aż mi się ręce palą, żeby wypróbować. Ale jest u mnie problem z semoliną, którą ciężko dostać. Czy można ją zastąpić zwykłą mąką pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić mąką pszenną, ale proszę jeszcze rozglądnąć się za semoliną. Można ją kupić w tesco, intermarche. Powodzenia :)

      Usuń