27 maja 2010

Ciasto piaskowe z truskawkami, Koktajl czekoladowo - truskawkowy






Kilka lat temu dodałam kilka przepisów na forum gazety.pl. Postanowiłam wkleić je też na mojego bloga. Będzie wszystko w jednym miejscu :). 

Truskawek czas :). 

o to moje propozycje

1. Koktajl czekoladowo-truskawkowy

  • ok. 1 kg. truskawek
  • 2 banany
  • tabliczka czekolady mlecznej 
  • litr mleka
  • cukier puder (do smaku)


Wszystkie składniki (oprócz czekolady) miksujemy ze sobą w dość dużym
naczyniu, ponieważ ilość koktajlu będzie imponująca. 
Czekoladę tarkujemy na grubych oczkach tarki. Do zmiksowanego napoju dodajemy
startą czekoladę i całość mieszamy.
Koktajl należy schłodzić przed podaniem.
Idealny na upały . 


2. Ciasto piaskowe z truskawkami

Zaznaczam od razu, że to przepis pani Grażyny Toruńczyk. Zdjęcie już moje :D. Ciasto jest przepyszne! Sezon na truskawki powoli się zaczyna, więc czas przypomnieć sobie najlepsze przepisy na przetworzenie tych pysznych owoców. 

Składniki:

  • Około 70 dag truskawek (oczyszczonych, umytych i bez szypułek)
  • - 4 jaja
  • - Szklanka cukru (ja ostatnio daje tylko cukier drobny)
  • - Szklanka mąki pszennej
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - Szklanka mąki ziemniaczanej
  • - kostka masła (roztopionego)
  • - margaryna i bułka tarta do natłuszczenia formy
  • - śmietan fix (opcjonalnie)
  • - aromat do ciast (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza. 
2. Jaja ucieramy z cukrem, aż masa stanie się leciutka i biała. 
3. Do masy stopniowo dodajemy (miksując) oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. 
4. Można do ciasta dodać odrobinę zapachu (np. esencja waniliowa)
5. Na końcu wlewamy stopniowo ostudzone i roztopione masło. Miksujemy dalej. 
6. Oczyszczone truskawki posypujemy śmietan fixem (co podobno zapobiega puszczaniu przez nie soku. Robiąc powyższe zdjęcie śmietan fix nie był jeszcze znany ;) i jak widać truskawki troszkę rozmiękły podczas pieczenia). 
7. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i układamy na nim truskawki. 
8. Pieczemy około 45 minut lub do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od blachy. 
9. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz